Merhaba sevgili ziyaretçilerimiz. Bugünkü yazımız web sitesi sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Fatura Yatırma olarak web sitesini hızlandırmak isteyenler için ilaç gibi gelecek Cloudflare ile site hızlandırma rehberini hazırladık. Bu hızlandırma işlemini WordPress, Joomla gibi hazır web site araçlarını kullanan web site sahipleri de uygulayabilirler.
Cloudflare web sitenizin DNS yönetimini yapmayı sağlayan, güvenlik ve CDN hizmeti sunan bir bulut servistir. Ücretsiz versiyonunda bile birçok özelliği barındıran Cloudflare ile sitenizin güvenliğini ve hızını gözle görülür bir şekilde artırabilirsiniz.
Cloudflare ile site hızlandırma nasıl yapılır?
Öncelikle sitemizi Cloudflare’e bağlıyoruz. Bu aşamayı bildiğinizi varsayarak hızlandırma işleminin nasıl yapılacağına geçelim. Dilerseniz yorumlarda Cloudflare’e sitenizi nasıl bağlayacağınızı anlatmamı talep edebilirsiniz 🙂 Sizler için Cloudflare ile site hızlandırma gibi bir rehber hazırlayabilirim.
Sitemiz Cloudflare’e bağlandıktan sonra üst kısımda bulunan seçeneklerden “Speed” seçeneğini tıklıyoruz. Bu seçeneğe tıkladıktan sonra altta bulunan “Optimization” sekmesine geçiyoruz.
Optimization sekmesine geçtikten sonra karşımıza çok sayıda seçenek çıkmakta, bizim işimiz tabi ki de ücretsiz olanlarla 🙂 Tabi ücretli sürümde çok çok daha fazla optimizasyon seçeneği mevcut. Biz ücretsiz versiyon kullandığımızdan bu şekilde devam ediyoruz. Çıkan listede biraz aşağı indiğimizde sitemizi hızlandıracak en önemli özellik olan “Auto Minify” özelliği bize gülümsüyor.
Cloudflare Auto Minify nedir?
Türkçe anlamı “otomatik küçültme” olan Auto Minify özelliği aktif edildiğinde sitede yer alan JavaScript, CSS ve HTML kodlarını küçülterek sitemizin hızı önemli ölçüde artış gösterecektir. Cloudflare ile site hızlandırmaya başlamadan önce sitenizde -bilhassa wordpress, joomla gibi hazır web scriptlerinde- JS, CSS, HTML Minify özellikli bir eklenti kullanıyorsanız Auto Minify özelliğini aktif etmemeniz daha mantıklı olacaktır. Çünkü hem eklenti hem de Cloudflare üzerinden Minify özelliği aktif olduğu takdirde sitede olası hatalar meydana gelebilmektedir.
Eğer sitemizde yukarıda bahsettiğimiz gibi bir minify eklentisi yok ise Cloudflare üzerinden yukarıdaki resimde görüldüğü üzere 3 seçeneği de seçerek Auto Minify özelliğini aktif ediyoruz. Bu ayarı yapıktan sonra hemen alt kısımda bulunan “Brotli” özelliğini aktif ediyoruz.
Cloudflare Brotli özelliği ne işe yarar?
Geldik Cloudflare ile site hızlandırmanın önemli aşamalarından olan Brotli özelliğine. Brotli, sitedeki dosyaları sıkıştırarak site hızını yükseltmeye, sitenin yükünü da azaltmaya yarayan bir teknolojidir. GZIP sıkıştırma formatından daha yüksek bir sıkıştırma sağlayan Brotli, GZIP formatından daha iyi performans sergilemektedir.
Brotli özelliği aktif edildikten sonra sonra alt tarafta ücretli özellikler karşımıza çıkmakta. Biz ücretsiz özelliklerle ilgilendiğimizden bunları atlayarak Cloudflare’in ücretsiz özelliklerinden olan “Rocket Loader” özelliğini aktif ediyoruz.
Cloudflare Rocket Loader özelliği ne işe yarar?
Cloudflare’in ücretsiz özelliklerinden olan Rocket Loader, JavaScript barındıran sayfalarda boyama süresini iyileştirip hızlandırmaya yaramaktadır. Alttaki resimde görüldüğü gibi bu özelliği de aktif ediyoruz.
Yukarıdaki gibi özelliği aktif ettikten sonra işlemimiz tamamlanmış oluyor. Şimdi akıllara gelen soru şu:
Cloudflare ile site hızlandırma sonucunda sitem çok hızlanır mı?
Bu ayarlar yapıldığı takdirde web sitenizin hızı bir nebze de olsa artacaktır. Ancak, sadece bu ayarlar ile web sitenizin hızını %100 artırmak mümkün değildir. Web sitelerinin hızını etkileyen çok sayıda faktör bulunmaktadır. Sunucu optimizasyonu ve sunucu elemanlarının (SSD disk, işlemci çekirdeği sayısı, RAM boyutu ve frekansı) iyi olması, veri tabanı optimizasyonu, web sitesinin temiz kodlanmış olması ve resim optimizasyonu gibi çok etken bulunmaktadır. Burada sadece Cloudflare ile site hızlandırmanın ücretsiz olarak nasıl yapılabileceğini anlattık. Ücretli özellikler kullanılarak web sitenizin hızını daha fazla artırabilmek mümkün.
Web sitesini hızlandırmak için yapılacak işlemler nelerdir?
Son olarak Cloudflare ile site hızlandırmanın verimli olabilmesi için neler yapabileceğimize bir bakalım:
- JavaScript, CSS ve HTML küçültme – birleştirme işlemlerini yapın (Cloudflare üzerinden ücretsiz olarak yapılabilir).
- GZIP ya da Brotli sıkıştırma kullanın (Brotli sıkıştırma Cloudflare üzerinden ücretsiz olarak yapılabilir).
- Veritabanında bulunan kullanılmayan tabloların tespit ederek kaldırın. Veritabanı ne kadar az tablo olursa verilere ulaşmak o kadar çabuk olacağından site hızında artış olacaktır.
- CDN hizmeti kullanın (Bu genel olarak ücretli bir sistem. O yüzden web siteniz büyük ölçekli değilse kullanılmasının gereksiz olacağını düşünüyorum).
- PHP sürümünüzü son sürüme güncelleyin.
- PHP önbellekleme ve WordPress önbellekleme özelliğini eklentiler ile aktif edin.
- Gereksiz gördüğünüz tüm eklenti ve temaları kaldırın.
- Tema seçerken temanın yüklenme hızına çok dikkat edin.
- Resim optimizasyonu yapın. Böylece resim yüklenmesi hızlanacak, bu da web sitenizin açılma hızına olumlu etkide bulunacak.
- AMP teknolojisini kullanın. Mobil cihazlar üzerinden web sitenize erişim hızı önemli ölçüde artacaktır.
- Kaliteli hosting hizmeti veren bir firma ile çalışın. Bana göre en önemli faktör bu. Çünkü hosting firmasının kullandığı donanım ne kadar günümüz teknolojisine uygunsa sitenizin hızı o derece artacaktır. Ayrıca hostinginizin uptime değeri çok yüksek yani kesintisiz olmalıdır.
Evet sevgili okuyucular, sizlere hazırladığımız Cloudflare ile site hızlandırma nasıl yapılır? konulu rehberimizin sonuna geldik. Umarız sizler için faydalı bir içerik olmuştur. Ancak site sahibiyseniz ve “ben bunları yapamam” diyorsanız bizimle iletişime geçerek site hızlandırma hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey yorum bölümünden bize ulaşmak.
Yazılarımızın devamı gelecek. Takipte kalın!